Mag je elektriciteitskabels in regenpijpen, muren of grond leggen?

5 minutes read

Hoe elektriciteitskabels wegwerken in muren, regenpijpen, grond …?

Elektriciteitskabels in en rond je huis zijn onmisbaar voor al je toestellen, maar ze kunnen het zicht ontsieren of je interieur net dat tikkeltje minder mooi maken. Mag je die kabels wegwerken in muren, regenpijpen, ventilatie, de grond of zelfs schoorstenen? En wat zegt het AREI daarover? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Elektriciteitskabels wegwerken volgens het AREI

Je wil natuurlijk niet dat kabels in en rond het huis in de weg liggen of het zicht verpesten. Liever werk je ze dan netjes weg. Goed idee, mits je natuurlijk rekening houdt met de veiligheidsregels en verplichtingen die in het AREI staan beschreven. 

→ Wat is het AREI (Reglement voor Elektrische Installaties)?

Zo zijn er bijvoorbeeld regels over de afstanden tot het plafond, de ramen, andere kabels, enzovoorts. En ook de diepte van de groef in de muur of grond doet ertoe, evenals de buigradius (in hoeken bijvoorbeeld). Vooral beschadigde stroomkabels onder pleisterwerk vormen een risico. Daarom moet je dus erg secuur en correct te werk gaan.

Benieuwd hoe je een elektriciteitskabel mag wegwerken in muren, schoorstenen, regenpijpen, ventilatiebuizen en onder de grond? We geven je graag een kort antwoord op enkele veelgestelde vragen.

In de onderstaande tabel maken we alvast een samenvatting van wat mag en niet mag. Onder de tabel leggen we ook alles in tekstvorm uit.



Mag je een elektriciteitskabel in een muur leggen?

Ja, een elektriciteitskabel wegwerken in de muur, zelfs als het in pleisterwerk is, is toegestaan, op voorwaarde dat je een XVB-kabel gebruikt. Die bestaat namelijk uit drie VOB-draden, beschermd door een binnen- en buitenomhulsel in plastic. Je mag nooit een VOB-draad bloot in een muur plaatsen. 

Je mag bovendien de kabel niet diagonaal door de muur trekken. Je moet altijd verticaal en/of horizontaal werken. Plaats de kabels in een sleuf van ca. 5 cm diep, zo verklein je het risico om later in een kabel terecht te komen als je ergens een gaatje boort.

Wat als je toch voor buizen kiest?

Bij een XVB-kabel is het dus in principe niet nodig om de kabels nog eens in een flexibele buis te steken, al kiezen sommigen hier toch voor omwille van het gemak en de veiligheid. 

Je kan dan ook voor een flexibele voorbedrade buis kiezen: voor stopcontacten heb je dan eentje nodig van 2,5 mm², voor verlichting 1,5 mm². En ook voorbedrade buizen met een COAX-kabel (voor je tv) of datakabel (voor internet) zijn beschikbaar. Deze manier geniet de voorkeur van keuringsinstanties.

Mag je een elektriciteitskabel in de grond leggen?

Ja, ook dat mag, als je rekening houdt met de voorschriften. Je gebruikt voor buiten een EXVB-grondkabel in een flexibele buis. Bovendien moet je dan een sleuf graven van minstens 60 cm diep. Op plaatsen waar voertuigen rijden, bijvoorbeeld op je oprit, ga je best zelfs tot 80 cm diepte.

Weet wel dat wanneer je een elektriciteitskabel onder de grond legt (zoals bij het plaatsen van een nieuwe vloer), een XVB-kabel prima is, op voorwaarde dat deze in een buis ligt. Een EXVB-kabel mag altijd gebruikt worden, ook in dit geval.

Mag je een elektriciteitskabel wegwerken in een regenpijp?

Nee, het is niet toegestaan om een elektriciteitskabel in een regenpijp te leggen. Soms wordt er wel een fictieve regenpijp gebruikt om de kabel te verbergen, maar die mag dus níét effectief als regenpijp dienen.

Mag je een elektriciteitskabel op de gevel plaatsen?

Ja dat kan, maar je móét hiervoor de kabels in buizen plaatsen. Ook als je kabels van buiten naar binnen door de muur laat gaan, moet het stuk elektriciteitskabel of solarkabel door de muur in een buis zitten.

Mag je een elektriciteitskabel op het plafond plaatsen?

Ook op het plafond mag je kabels bevestigen, al kies je natuurlijk beter voor een vals plafond om ze te verbergen. Een XVB-kabel volstaat, maar vaak worden ook hier flexibele buizen gebruikt.

Mag een elektriciteitskabel door een ventilatiesysteem gaan?

Neen, je mag geen kabel leggen door een mechanische ventilatie. Als je toch een ventilatiekanaal gebruikt, telt die opening simpelweg niet langer mee voor het ventilatiesysteem. Het is sowieso verplicht om in deze situatie een flexibele buis te gebruiken. En je moet dus zorgen dat je na de werken in je woning nog aan de regels voor elektriciteit én voor ventilatie voldoet.

En hoe zit het met elektriciteitskabels van zonnepanelen door het dak?

Dat vormt geen probleem. De kabels van zonnepanelen – ook wel solarkabels genoemd – zijn UV-bestendig en kunnen wel tegen een stootje. Je kan op de gewenste plek een gat in het dak of de muur boren en ze naar binnen trekken om ze te verbinden met de omvormer. Nogmaals, zodra een kabel door de muur gaat, moet die altijd in een buis worden geplaatst.

→ ontdek onze solarkabels en kabels voor zonnepanelen

Solarkabel kopen?
Solarkabel kopen?
Ontdek ons ruime assortiment in onze webshop


Mag je een elektriciteitskabel door de schouw trekken?

Neen, dat mag absoluut niet. Het maakt niet uit of je kabels in een buis zitten of niet, het is te gevaarlijk. De warmte kan namelijk de isolatie van de kabel aantasten, wat tot brand kan leiden. 

Wat als het om een ongebruikte schoorsteen gaat? Dan kan je die gebruiken als een technische schacht en mag de elektriciteitskabel erin gelegd worden. De voorwaarde is wel dat de kabel in een buis zit en tegen de binnenwand wordt vastgezet.

Heb je vragen over welke kabels je best gebruikt voor jouw project?

Neem dan contact op met onze draad- en kabel-experts via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Elektriciteitskabels nodig? Bekijk ze hier

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 20 maart 2025 om 11:21
x
loader
Bezig met laden...